onsdag 23. april 2014

Fra snø til grønn hage, om utelek og nysgjerrige gartnere

For et deilig påskevær vi har hatt i år! Det tror jeg har vært fellesnevner her på Østlandet, om du har vært i lavlandet eller på fjellet. Selv om påsken innledningsvis bokstavelig talt "blåste fridager og våren inn", ble det for oss hvitt landskap, blå himmel, vindstille, ski og sol da påskedagene virkelig begynte, og vi tok oss fri. Så da vi pakket sekkene 1. påskedag, og reiste hjem til lavlandet, satte vi skiene bort på skikkelig opptur. Ski var digg, snø var digg og jammen var det digg med grønn plen, grønn hekk og +22 på verandaen hjemme, også. Kontrastfylte landskap og årstider i ulik fase med kun en time i bil som skiller dem fra hverandre. Vi er jammen heldige som får oppleve, og vokse opp med slike variasjoner.

Alven, pappa, bamse og resten av gjengen på vei hjem fra fjellet,
med gode påskeminner i sekken.
 
 
Fra skitøy til shorts på kort tid, og dermed også rett inn i en annen fase. Det er tid for utelek, i hage, på veranda, i parker og i skogen. I nettbutikken har vi ulike familiespill. Det mest populære er XL Yatzy. Det gode, gamle yatzy i en større utgave. Terningene er av tre, og de er fine å kaste på plenen eller verandaen. Det følger med en Yatzyblokk i boksen. Boksen er lur å bruke når terningene skal kastes. Det kan være litt vanskelig for små hender å kaste fem litt større terninger.
 
Yatzy er et supert spill som de aller fleste i en familie kan delta i. De aller minste får en fin introduksjon til tall, og kanskje enkle regnestykker når tiden er moden for det. Visualiserende læring og praktisk matematikk, er fine innfallsvinkler når barn får sine første opplevelser med tall. Spill er også en fin utfordring i å vente på tur og samhandle med andre. Det kan være lurt å plukke ut noen av oppgavene for de aller minste, slik at ikke runden blir for lang og umotiverende.
 
 
 
XL Yatzy en av våre favoritter utendørs på deilige vårdager-
som oppleves som sommer!
Praktiske spill som Yatzy er supert når små barn introduseres til tall og enkle regnestykker.På solrike dager er det igjen lyder og bevegelser i hagene, på friluftsområder og mange vandrer også "hekk- og hagelangs".

Små gartnere hjelper til med hagearbeid som raking og stell av vekster. Vekster som nå skyter knopper fra vinterdvalen og strekker seg mot lys, sol og varme. En liten veske til gartneren hvor hun/han kan samle akkurat det som barnet har lyst til å ta med seg, kan være morsomt. Hageveskene er av kraftig bomull som kan vaskes, og det følger med tre redskaper i plast. En hyggelig liten vårgave til en travel, arbeidsom eller bare herlig nysgjerrig, liten gartner. Hagehansker i to farger har vi også i nettbutikken. Forstørrelsesglasset kan også være fint supplement til redskaper i vesken- for en liten nysgjerrigper på utflukt.

Når barna er små, er det kanskje den tiden i barndommen de fleste foreldre merker iver og deltakelse i felles gjøremål. Er oppgavene små nok, eller akkurat passe kan barna gjøre viktige erfaringer og oppdagelser i hagen. Samtidig som en gjør noe praktisk dukker også ofte spørsmål opp. Hvilken blomst er det som blomstrer? Hvilket insekt var nå dette? Hører du den fuglelyden? Det er ikke bare barna som oppdager noe nytt, det kan godt være vi voksne også må ta opp igjen gjemt eller glemt kunnskap, og finne ut av spørsmålene sammen med barna. Ikke alle barn stiller slike spørsmål naturlig. Da kan det være fint at vi voksne stiller spørsmål som hjelper barnet til å oppdage, til å utforske. Og hvis dere sammen finner navnet på en blomst, kanskje dere finner ut hvilke andre blomster eller vekster denne er i familie med? Når vi voksne følger barnets initiativ og oppmerksomhet, utvider vi også barnets kunnskap og forståelse, og hjelper dem til å holde fokus. Ofte en vinn-vinn situasjon for oss travle foreldre som vier mye tid til overskrifter og kjappe kommentarer på internett, og som for mange av oss gjør at vi må tilstrebe å holde fokus på en oppgave over tid.
Klare farger gir motivasjon!
Sjekk disse produktene i nettbutikken vår!


 
Tilslutt vil vi nevne våre svært barnevennlige frisbee'er. De flyter genialt lett i lufta, og er lett å håndtere for små hender. Ingen harde kanter av plast.
Lek med frisbee gir mange muligheter. Det er vel bare fantasien som begrenser. Hva med å lage ulike mål som barnet skal forsøke å nå med frisbee'en? Enten som konkurranse eller som en lek som barnet selv kan aktivisere seg med ute.
En fin og motiverende måte å la barn aktiviserer seg selv og problemløse. En øvelse som blant annet trener evnen til organisering, motorikk og utholdenhet.

Har dere spørsmål, kommentarer, observasjoner, erfaringer og kunnskap om lek, samspill og læring, tar vi gjerne imot det! Vi treffes på mail post@englefjesogalver.no eller telefon 92418865. Vi kan også treffes på Facebook og Instagram.Grønne plener, grønne vekster og grønne produkter
fra nettbutikken.
Det lukter vår, og vi er klare for utelek!Ha fine, nysgjerrige dager i hagen, på tur i skogen eller i parken! For dette er vel kanskje den aller beste tiden i året, eller?

 

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar